Plan lekcji

Plan lekcji
Zastępstwa

Reforma edukacji

Reforma edukacji

Wybierz grupe interesujących cię wiadomości || zobacz wszystkie || zobacz archiwum wiadomości

 

Szkoła arrow Gastronomiczne
Gastronomiczne
Zdrowe przekąski na "Festiwalu Nauki" PDF Drukuj Email
Wpisał: Kasia S.   
30.05.2018.

25 maja 2018r. na rybnickim kampusie odbył się "Festiwal Nauki" dla uczniów szkół podstawowych. Uczniowie naszej szkoły wraz z nauczycielami zorganizowali stoisko ze zdrowymi przekąskami. Biorący udział w festiwalu częstowali się marchewkowymi i szpinakowymi muffinkami, koktajlami oraz świeżo wyciskanymi sokami owocowo-warzywnymi. Wszystkie pyszności dla młodych Rybniczan przygotowywali uczniowie klas I TG i II TŻ.

 
Warsztaty zawodoznawcze z gimnazjalistami PDF Drukuj Email
Wpisał: Kasia S.   
26.04.2018.

W piątek, 20 kwietnia odbyły się w naszej szkole warsztaty zawodoznawcze dla gimnazjalistów. Nasi goście razem ze starszymi koleżankami wykonały śliczne lizaki z liofilizowanymi owocami, czekoladą, kwiatami i innymi pysznymi dodatkami. Poznały też tajniki parzenia przepysznej kawy ! Było wesoło, kreatywnie i bardzo smacznie ! Do zobaczenia we wrześniu ! A już teraz zobaczcie fotorelację z warsztatów.

 

 
Konkurs Wiedzy Hotelarskiej PDF Drukuj Email
Wpisał: Kasia S.   
26.04.2018.

Dnia 20 kwietnia br. odbył się Konkurs Wiedzy Hotelarskiej. W konkursie wzięło udział 37 uczniów z klas 2 TA, 2 TTG i 3 TA. Konkurs składał się z trzech etapów. Etap I to eliminacje polegające na wypełnieniu testu składającego się z 31 pytań. Etap II i III polegał na udzieleniu odpowiedzi na zadane pytania. Do etapu III awansowały trzy osoby, które uzyskały najwyższą ilość punktów.

I miejsce zajęła Dominika Kubasik z klasy 2 TA

II miejsce zajęła Martyna Dudek z klasy 2 TA

III miejsce otrzymała Patrycja Cichecka z klasy 2 TA.

Gratulujemy !!!

Sponsorem nagród był nHotel Kolejarz Best For You

 
Młodzi hotelarze na tropie, czyli wycieczka przedmiotowa do hotelu PDF Drukuj Email
Wpisał: Kasia S.   
08.04.2018.

Na początku kwietnia, przyszli hotelarze z klasy I TA wyruszyli, aby poznać zasady funkcjonowania hotelu "od podszewki". W tym właśnie celu udali się do hotelu "Diament****" w Ustroniu. Dzięki uprzejmości Pana Piotra Pukło Rooms Division Manager poznali wiele ciekawych tajników dotyczących organizacji pracy hotelu trzy- i czterogwiazdkowego. Serdecznie dziękujemy za poświęcony czas i pokazanie charakteru pracy hotelarza.

Kolejna atrakcją dla klasy była wizyta w Zamku Prezydenta RP w Wiśle. Młodzież miała okazję zobaczyć nie tylko urokliwe wnętrza prezydenckiej rezydencji, ale także poznać wiele ciekawostek związanych z tym historycznym miejscem. Z nowymi wrażeniami i wiadomościami uczniowie wrócili do szkoły. Na pewno ta pouczająca wyprawa pozostanie w ich pamięci. A te piękne djęcia z wycieczki wykonała Wiktoria Kupczak-Krysiuk z klasy I TA.

 
Warsztaty z monodeserami w roli głównej ! PDF Drukuj Email
Wpisał: Kasia S.   
27.03.2018.

Dzisiaj, w naszej szkole uczniowie klasy drugiej technikum brali udział w warsztatach cukierniczych z fantastyczną szefową kuchni restauracji "Hotel Spa Laskowo" w Jankowicach Katarzyną Fojcik-Graczkowską i młodym zdolnym kucharzem restauracji "Stadionova" w Tychach Mateuszem Sobeczko. Tematem zajęć były bardzo popularne obecnie MONODESERY.

Uczniowie pod okiem profesjonalistów rewelacyjne i niezwykle smakowite desery złożone z wielu elementów. Były to trzy przepyszne musy: kokosowy, jabłkowo cynamonowy oraz o smaku marakuja-mango oblane błyszczącą polewą lub musnięte pomarańczowym zamszem w towarzystwie owocowej granoli, palonej białej czekolady, tiulu, chipsu mlecznego, ganaszu czekoladowego, karmelu, maślanej i czekoladowej kruszonki oraz świeżych owoców. Desery skomponowane przez uczniów były bardzo kreatywne i pomysłowe.

Te nowe pomysły na pewno zostaną nieraz przez nich wykorzystane.

Serdecznie dziękujemy za te fantastyczne zajęcia ! Z niecierpliwością czekamy na kolejne !

 
Szkolne konkursy wielkanocne ! PDF Drukuj Email
Wpisał: Kasia S.   
27.03.2018.

W poniedziałek 26 marca, jak co roku, odbyły się konkursy z okazji nadchodzących Świąt Wielkanocnych. Tym razem zaproponowaliśmy młodzieży udział w dwóch konkurencjach: "Wielkanocne kreacje kulinarne - świąteczny deser" oraz "Stół Wielkanocny". Zainteresowanie przerosło nasze oczekiwania, w konkursach wzięły udział aż 52 osoby !!!

Młodzi adepci sztuki kulinarnej byli oceniani przez przedstawicieli restauracji "Japan Sun Sushi&Grill" z Rybnika - Artura Głowkę, Martę Hellwig i Paulinę Bartecką a także szefa kuchni Domu Przyjęć Okolicznościowych "Finezja" ze Szczerbic - Kamila Kowalskiego. Jury wybrało trzy najlepsze desery.

III miejsce zdobyli Łukasz Masarczyk i Dorota Pawleta za "Biszkoptową niespodziankę"

II miejsce wywalczyły Marta Błaszczyk i Nikola Łukasik za "Bezowe marzenie".

Oceniających jednak najbardziej urzekła "Bazyliowa fantazja" i I miejsce przypadło Julii Jarockiej i Eligiuszowi Malinowskiemu.

Drugi świąteczny konkurs dotyczył dekoracji stołów i doboru zastawy stołowej do świątecznego menu. Jury w składzie: Anna Ryś, Patrycja Bielaczek i Piotr Borecki - Członek Stowarzyszenia Kelnerów Polskich, specjalista do spraw szkoleń kelnerskich miało nie lada zadanie.

III miejsce zajęła Natalia Gamoń i Angelika Gawron

II miejsce przypadło Patrycji Frączyńskiej i Piotrowi Szczepanek

Najlepiej stół zaaranżowały Alicja Motyka i Sandra Niemczyńska i zajęły I miejsce.

Serdecznie gratulujemy zarówno zwyciężcom, jak i wszystkim uczestnikom konkursów !

Tego dnia młodzież ZSEU zdobyła bardzo cenne nagrody dzięki pozyskanym sponsorom:

Centrum Modelowania Sylwetki z Jankowic

Gabinet Kosmetyki Estetycznej "Barbara Beauty"

Restauracja "Japan Sun Sushi&Grill" z Rybnika

Firma "Kagorz" z Jankowic

Firma "Gastrocontrol" z Suszca

Firma "Usługi Transportowe" ze Świerklan

Serdecznie dziękujemy !

Zapraszamy do obejrzenia fotorelacji i życzymy Wesołych Świąt !

Konkurs potraw

 

 

 

 

 
Czekoladowe warsztaty z restauracją "Japan Sun Sushi&Grill" w naszej szkole ! PDF Drukuj Email
Wpisał: Kasia S.   
17.03.2018.

W ramach współpracy z restauracja "Japan Sun Sushi&Grill" z Rybnika, Zespół Szkół Ekonomiczno-Usługowych kolejny raz, SPECJALNIE dla młodzieży z technikum i zawodówki zorganizował fantastyczne warsztaty. Tematem przewodnim zajęć była... czekolada. W twórczej atmosferze szef kuchni Artur Głowka wraz z Pauliną Bartecką i Martą Hellwig zaprezentowali uczniom gastronomika zasady temperowania czekolady oraz sposoby jej zastosowania w deserach i potrawach. W bardzo kreatywnej atmosferze młodzież wykonała "Białą półkulę z kremem z białej czekolady z wasabi w towarzystwie domowej kruszonki z malinowym żelem i owocami", "Topniejąca kule czekoladową z musem z ciemnej czekolady i kakao na kruszonce z polewą karmelową" , Cupcakes cytrynowe z lemon curdem i borówkami". Przedstawicielom restauracji Japan Sun Sushi&Grill dziękujemy za przeprowadzenie warsztatów, które natchnęły uczniów do komponowania własnych pomysłów aranżacji potraw.

Było wesoło i baaaardzo słodko ! :)

Zapraszamy do obejrzenia fotorelacji i.... na następne warsztaty .

 
Kurs baristy i barmana w naszej szkole ! PDF Drukuj Email
Wpisał: Kasia S.   
14.02.2018.

Podczas ferii zimowych w naszej szkole odbył się kurs barman I stopnia i kurs baristy. Na kursie na baristę, młodzież poszerzyła swoją wiedzę, m.in. o historię kawy, gatunki kawy i ich charakterystykę. Dowiedziała się o sposobach palenia kawy oraz o jej właściwościach. W części praktycznej poznali cechy idealnego espresso, jakie czynności należy wykonać podczas spieniania mleka oraz jak parzyć różne rodzaje kaw.

Na kursie barmańskim uczniowie zapoznali się z zawodem barmana, dowiedzieli o technologii i towaroznawstwie napojów alkoholowych i bezalkoholowych oraz ćwiczyli różne techniki miksowania.

Gratulujemy zdobycia nowych umiejętności !

 
Etap okręgowy XXII Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności PDF Drukuj Email
Wpisał: Kasia S.   
29.01.2018.

12 stycznia 2018 r. w Gliwicach odbył się etap okręgowy II Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności. Tematyką przewodnią tegorocznej edycji były "Owoce i warzywa - przetwórstwo i rola w żywieniu". Naszą szkołę reprezentowała uczennica z klasy IV TG Jadwiga Adamaszek. W olimpiadzie wzięło udział 38 szkół ogólnokształących i techników (78 uczestników) z województwa śląskiego i opolskiego. Z przyjemnością informujemy, że Jadzia zajęła bardzo dobre 12 miejsce !

Serdecznie gratulujemy !

 
Młodzież ZSE-U pomaga seniorom ! PDF Drukuj Email
Wpisał: Kasia S.   
14.01.2018.

Święta Bożego Narodzenia to magiczny czas wzajemnej pomocy, życzliwości i okazywania miłości wszystkim ludziom. Uczniowie ZSE-U po raz kolejny pokazali wielkie serce i włączyli się w charytaywną akcję Fundacji "Puls Med BLISKO CIEBIE", która zorganizowała akcję "Świąteczna Paczka dla Seniora". Tak jak w poprzednich latach młodzież Zespołu Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Rybniku upiekła specjalnie dla starszych i samotnych ludzi ciasteczka świąteczne na ten wyjątkowy czas. Słodkości te były nie tylko częścią paczki żywnościowej, ale przede wszystkim sygnałem dla obdarowanych, że w samotności i ciężkiej chorobie mogą liczyć na pamięć i uwagę młodego pokolenia .

http://www.nowiny.rybnik.pl/artykul,45001,rybnik-mlodziez-pamieta-o-schorowanych-seniorach.html

http://fundacja-pulsmed.pl/wydarzenia/swiateczna-paczka-dla-seniora-2017r

http://rybnik.naszemiasto.pl/artykul/swiateczna-paczka-dla-seniora-w-rybniku-po-raz-czwarty,4350017,art,t,id,tm.html

 
Świąteczne konkursy Bożonarodzeniowe ! PDF Drukuj Email
Wpisał: Kasia S.   
27.12.2017.

W dniu 20 grudnia 2017 roku odbyły się jak co roku szkolne konkursy "Potraw Bożonarodzeniowych" i "Stołów Bożonarodzeniowych".

W konkursie "Potraw Bożonarodzeniowych" wyniki przedstawiały się następująco:

  • I miejsce : Dominika Baluch z klasy II TG
  • II miejsce : Julia Kacprzak z klasy II TG
  • III miejsce : Tomasz Hyży z klasy I TŻ.

Specjalne podziekowania kierujemy do naszych absolwentek, które w tym roku zasiadły w jury i dokonywały oceny potraw : Zuzannie Sałbut, Zuzannie Kluba, Weronice Skorupa i Martynie Bernat.

W konkursie "Stołów Bożonarodzeniowych"

  • I miejsce zajęła Alicja Motyka z klasy III TG
  • II miejsce zajęła Julia Sęp z klasy I TG
  • III miejsce zajęła Nikola Sierpińska z klasy I TG.

W tym dniu mozna było także podziwiać świąteczne domki z piernika wykonane przez uczniów naszej szkoły.

Dziękujemy wszystkim uczniom za zaangażówanie i wspaniałą świąteczną atmosferę !

 

 
Warsztaty z perliczką w roli głównej PDF Drukuj Email
Wpisał: Kasia S.   
19.12.2017.

Dzisiaj, w ZSEU w Rybniku odbyły się niezwykle kreatywne i inspirujące warsztaty kulinarne. Uczniowie klas gastronomicznych mieli okazję gotować ze znakomitym Szefem Kuchni Pawłem Kaczmarkiem i kucharzem Mateuszem Sobeczko z restauracji "Stadionova" z Tych.

W bardzo twórczej atmosferze powstały trzy przepyszne dania. Głównym produktem dzisijeszych zajęć były potrawy z perliczki. Jako pierwszą, na przystawkę serwowano krokiet z rillette z perlicy z pieczonym ziemniakiem i oliwą szczypiorkową.

Na danie główne podano pierś z perlicy sous-vide w zielonej kruszonce z czarną soczewicą, karmelizowanymi żółtymi burakami i puree z marchwi.

Na zakończenie wpólnego gotowania zaserwowano słodziutkie czekoladowe praliny.

Było baaaardzo smacznie ! Serdecznie dziękujemy za fantastyczne wspólne gotowanie !

Zobaczcie koniecznie zdjęcia z warsztatów.

 

 
Już niedługo ... gotujemy z Szefem Kuchni ! PDF Drukuj Email
Wpisał: Kasia S.   
17.12.2017.

Już w najbliższy wtorek w naszej szkole odbędzie się niezwykłe wydarzenie kulinarne. Młodzi kucharze będą uczestniczyć w warsztatach gastronomicznych ze znakomitych Szefem Kuchni restauracji "Stadionova" w Tychach - Pawłem Kaczmarkiem.To nie tylko świetny Szef Kuchni i doradca kulinarny, ale przede wszystkim pasjonat smaku otwarty na nowe doświadczenia, uczestnik wielu staży kulinarnych, w tym w restauracjach odznaczonych gwiazdką Michelin. To również finalista ogólnopolskich konkursów kulinarnych i członek Śląsko-Jurajskiej Grupy Qulinarnej, a także promotor regionalnych smaków i partner akcji "Slow Food Polska". Prowadzone przez niego restauracje moga pochwalić się odznaczeniami przewodnika Gault&Millau Polska.

Razem z Szefem gotowac będzie kucharz Mateusz Sobeczko.Jego największą pasją jest gotowanie, a ulubiona - kuchnia francuska. Mateusz jest absolwentem rybnickiego Ekonomika, do którego często wraca by zarażać innych swoja pasją.

Czekamy na wspólne gotowanie !!!

(W materiale wykorzystano zdjęcia z restauracji "Stadionovej" w Tychach.)

 
««  start « poprz. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 nast.  » koniec »»

Pozycje :: 1 - 17 z 280

Znak Jakości Szkoły

GIMNAZJALISTA-KONKURS

Zachęcamy gimnazjalistów oraz uczniów naszej szkoły do zapoznania się z prezentacjami konkursowymi.

 

ZSEU_RYBNIK_TECHNIKUM

 

 

ZSEU_RYBNIK_BRANZOWA_SZKOLA

REKRUTACJA 2018/2019

Rekrutacja - kierunki

Rekrutacja - zasady

Rekrutacja - terminy

Rekrutacja - oddziały i punktacja

Rekrutacja - dokumenty

NASZE CERTYFIKATY

WIARYGODNA SZKOŁA

SZKOŁA ODKRYWCÓW TALENTÓW

BEZPIECZNA SZKOŁA

Nasz partner