Plan lekcji

Plan lekcji
Zastępstwa

Reforma edukacji

Reforma edukacji

Wybierz grupe interesujących cię wiadomości || zobacz wszystkie || zobacz archiwum wiadomości

 

Szkoła arrow Gastronomiczne
Gastronomiczne
Warsztaty z kuchni azjatyckiej podczas Dni Otwartych szkoły ! PDF Drukuj Email
Wpisał: Kasia S.   
18.06.2017.

Dnia 27 maja 2017 roku po raz kolejny w Zespole Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Rybniku zorganizowano dni otwarte szkoły. W tym dniu zorganizowano wiele ciekawych zajęć, spotkania informacyjne z dyrekcja szkoły, rozmowy z nauczcyielami przy filiżance kawy oraz spotkania z doradca zawodowym. Uatrakcyjnieniem lekcji otwartych były pokazy i warsztaty. Bardzo dużym zainteresowanie cieszyły się warsztaty z kuchni azajtyckiej.

W świat kuchni azjatyckiej przeniósł nas Arkadiusz Hajduk (manager restauracji "Japan Sun" w Rybniku) oraz Artur Głowka (absolwent ZSE-U). Nasi goście zapoznali młodzież z tajnikami sporządzania róznego rodzaju sushi.

 
Zdrowie przede wszystkim ! PDF Drukuj Email
Wpisał: Kasia S.   
18.06.2017.

23 maja br. uczennice ZSE-U promowały zdrową żywność w przychodni "Puls-Med" w ramach Rybnickich Dni Promocji Zdrowia. Działanie było zorganzowane w porozumieniu z Powiatową Stacją Sanitarno-Epidemiologiczną w Rybniku. Rybniczanie mieli okazję poczęstować sie mufinkami marchewkowymi i szpinakowymi raz świeżo wyciskanymi sokami i koktajlami z warzyw i owoców. Zdrowe przekąski przygotowywały uczennice z klasy II TŻ: Wiktoria Stania, Maja Pilarska, Hania Matyjasik, Ola Nowak, Wiktoria Paurowicz i Ania Slisz.

 

 
Warsztaty gastronomiczne z restauracją "Taaka Ryba" z Suminy na Dniach Otwartych naszej szkoły ! PDF Drukuj Email
Wpisał: Kasia S.   
18.06.2017.

22 kwietnia br. ZSE-U w Rybniku otworzył drzwi dla gimnazjalistów. W tym specjalnym dniu mieliśmy po raz kolejny przyjemność gościć niesamowitego szefa kuchni Łukasza Gamoń z restauracji "Taaka Ryba" z Suminy, który poprowadził warsztaty kulinarne dla uczniów naszej szkoły i zainteresowanych gimnazjalistów. Młodzież w trakcie warsztatów wykonała pod okiem szefa swoje potrawy, wykorzytsując przede wszystkim różnorodne ryby: tuńczyka, jesiotra, pstrąga, szprotki, szczupaka i sandacza. Kompozycja dań została wzbogacona warzywami i świeżymi ziołami.

Ogromne podziękowania kierujemy do szefa kuchnia Łukasza Gamoń i pana Dawida Koczy za zorganziowanie i przeprowadzenie tych warsztatów oraz dostarczenie wszytskich produktów, z któych powstały te niesamowite potrawy.

Było PRZEPYSZNIE, a kto nie był niech żałuje !

 
"Promocja na arenie międzynarodowej" PDF Drukuj Email
Wpisał: Kasia S.   
07.06.2017.

2 czerwca na nabrzeżu Biograd n/m rozpoczął się spektakularny 12 Festiwal "Gastro Stol", który tradycyjnie wyznacza początek sezonu turystycznego w Chorwacji.

Uczniowie Zespołu Szkół Ekonomiczno-Usługowych, uczestnicy projektu "Gastronomia i hotelarstwo w krajach basenu Morza Śródziemnego - kompetencja, pomysłowość, wielokulturowość" mieli przyjemność reprezentować szkołę i miasto Rybnik w tym przedsięwzięciu, w którym wzięło udział około 10000 osób (!). Takie działania wspiera nie tylko ZSE-U i miasto Rybnik, ale również Konsul Rzeczypospolitej Polskiej pani Agata Kozłowska i wice przewodnicząca Polskiego Towarzystwa Kulturalnego "Morskie Oko" w Zadarze pani Sandra Oles wraz z mężem Aleksandrem, z którymi to mieliśmy przyjemność się spotkać. Oprócz przysmaków różnych regionów Chorwacji można było kosztować przysmaki z Węgier, Słowenii, Włoch i Polski. Specjalnie na tę okazję uczniowie przygotowali tradycyjny żurek śląski oraz kołacz z makiem, które zachwyciły smakiem. Dziewczęta karmiły turystów, a chłopcy rozdawali róże z buraków. Sami zobaczcie. :)

 

 
"Tak pracuje, tak się uczy gastronomik" PDF Drukuj Email
Wpisał: Kasia S.   
29.05.2017.

Kolejny projekt, kolejne wyzwania, kolejne doświadczenia. 19 maja br. młodzież naszej szkoły wyjechała na miesięczną praktykę zawodową do Chorwacji. Stacjonujemy w dwóch hotelach: Pinija Petercany i Adria w Biograd nad morzem. Współpracownicy i opiekunowie są bardzo otwarci i przemili. Dyrekcja i nauczyciele partnerskiej szkoły przywitali nas bardzo serdecznie a uczniowie przygotowali specjalnie dla nas obiad. Oprócz pracy jest też wiele czasu wolnego, a wtedy .... morze, plaża.... czegóż chcieć więcej.

 
II miejsce w wojewódzkim konkursie kulinarnym ! PDF Drukuj Email
Wpisał: Kasia S.   
27.05.2017.

Dnia 25 maja 2017 r. w Zespole Szkół Ekonomicznych w Dąbrowie Górniczej odbył się X Wojewódzki Konkurs Kulinarny "Młodzi gotują 2017" pod patronatem Śląskiego Kuratora Oświaty oraz Prezydenta Miasta Dąbrowa Górnicza. W konkursie uczestniczyło 15 zespołów z województwa śląskiego. Naszą szkołę reprezentowali uczniowie z kl. I TŻ Paweł Paris i Eligiusz Malinowski, którzy zdobyli II miejsce ! Szkoły reprezentowane były przez zespoły dwuosobowe. Tematem tegorocznego konkursu było : "Danie zasadnicze z warzyw strączkowych".

Nasi uczniowie wykonali: " Czarną soczewicę/polędwiczkę wieprzową/piankę śmietankowo-serową/karmelizowany rabarbar/szparagi/chips z siemienia lnianego".

Podczas tego przedsięwzięcia młodzież się zintegrowała, jak równiez wymieniła i pogłebiła swoje doświadczenia kulinarne. Uczniom serdecznie gratulujemy godnego reprezentowania naszej szkoły oraz życzymy dalszych kulinarnych sukcesów !!!

 
"Misja prozdrowotna" PDF Drukuj Email
Wpisał: Kasia S.   
17.05.2017.

Dobre zdrowie dzieci sprzyja uczeniu się, umożliwia rozwijanie. Coś na ten temat wiedzą nasi uczniowie, którzy w piątek postanowili podzielić się swoją wiedzą na temat odżywiania z najmłodszymi. Zajęcia warsztatowe odbyły się dla uczniów szkoły podstawowej oraz przedszkolaków. Prowadzący w bardzo dostępny sposób przekazali najważniejsze zasady zdrowego stylu życia oraz komponowania posiłków. Zwrócono szczególną uwagę na szkodliwość fast foods w codziennej diecie oraz ogromne znaczenie ruchu. Mało tego, dzieci wykonywały odżywcze przekąski ! Każdy mógł zabawić się w kucharza i zrobić:

  • sorbet bananowo-truskawkowy z miodem i nutką mięty
  • sałatkę z melonem i miodem na bazie oliwy z oliwek
  • sos jabłkowo-szpinakowy z kroplą limonki czy
  • sok marchwiowy.

Byliśmy pozytywnie zaskoczeni zainteresowaniem i apetytem na zdrowie naszych młodszych koleżanek i kolegów. Z misją prozdrowotną z pewnością zawitamy tu jeszcze nie raz. Dziękujemy nauczycielom i dyrekcji Zespołu Szkolno-Przedszkolnego nr 10 za współpracę. Szczególne podziękowania dla uczniów klasy I TŻ i III TŻ za pomoc w organizacji warsztatów.

 

 
Szkolne konkursy wielkanocne już za nami ! PDF Drukuj Email
Wpisał: Kasia S.   
06.04.2017.

Wielkanoc zbliża się coraz większymi krokami, dlatego to dobry moment pomyśleć o wprowadzeniu wiosennego i świątecznego klimatu do naszych domów. Uczniowie Zespołu Szkół Ekonomiczno-Usługowych już we wtorek, podczas konkursów wielkanocnych zaprezentowali fantastyczne pomysły jak nakryć świąteczny stół oraz co można podać na przystawkę lub deser.

Zgodnie z regulaminem konkursu "Stół wielkanocny 2017" zadaniem młodzieży było przygotowanie okładki dla karty menu, przygotowanie dwóch nakryć na swoim stole zgodnych z menu dostarczonym przez organizatora oraz nakrycie stołu w charakterze Świąt Wielkanocnych.

Jury wyłoniło najpiękniejsze i najbardziej prawidłowo nakryte stoły:

  • III miejsce zajęła Monika Frocisz z klasy III TG
  • II miejsce przypadło Agnieszce Wsuł z klasy III TG
  • I miejsce i puchar wielkanocny zdobyła Nikola Dydak z klasy III TG

W konkursie wielkanocnym młodzież również pracowała indywidualnie. Tegoroczna edycja "Wielkanocnych Kreacji Kulinarnych 2017" odbyła się pod hasłem "Przystawka kontra deser". Uczestnicy wykonywali zadanie praktyczne polegające na sporządzeniu dwóch porcji przystawki wielkanocnej lub deseru z zastosowaniem jaj. Impreza cieszyła się bardzo dużym zainteresowaniem, co nas niezmiernie cieszy. Młodzi adepci sztuki kulinarnej byli oceniani przez kucharzy restauracji "Leśna Perła" (p. Weronika Skorupa) oraz "Japan Sun" (p. Martyna Bernat i p. Artur Głowka). Jury miało trudne zadanie z wyborem najlepszej potrawy.

  • III miejsce zdobyła uczennica z klasy I TŻ - Julia Jarocka
  • II miejsce zajęła uczennica z klasy II TŻ - Martyna Biadacz
  • puchar wielkanocny i I miejsce przypadło uczennicy klasy III TG - Edycie Woźnica.

Serdecznie gratulujemy zarówno zwycięzcom, jak i wszystkim uczestnikom konkursów !

Życzymy Wesołych Świąt !

 

Czytaj całość…
 
Warsztaty dla gimnazjum "Lokalnie, zdrowo, kolorowo" PDF Drukuj Email
Wpisał: Kasia S.   
06.04.2017.

Promując zdrowe odżywianie w środowisku lokalnym, w środę 29 marca br. odwiedziliśmy naszych młodszych kolegów i koleżanki z Rybnickiego Gimnazjum z Oddziałami Integracyjnymi im. Czesława Miłosza. Specjalnie dla młodzieży klas trzecich zorganizowaliśmy warsztaty gastronomiczne, których tematyką było racjonalne odżywianie. Gimnazjaliści dzięki pomocy uczennic z klasy III TG przekonali się, że przekąski mogą być zdrowe i smaczne. W fantastycznaj atmosferze każdy z uczniów przygotował:

  • sałatkę włoską
  • sałatkę z żurawiną, ananasem i ziarnami słonecznika
  • tartinki z pastą pietruszkową
  • sok z marchwi, jabłek i pomarańczy.

Oby pozyskaną wiedzę wykorzystali na codzień.

 

 
Weź udział w konkursach wielkanocnych ! PDF Drukuj Email
Wpisał: Kasia S.   
28.03.2017.

UWAGA !!! Drodzy uczniowie !!!

4 kwietnia br. odbędzie się kolejna edycja konkursów wielkanocnych. Tym razem zapraszamy do zmagań gastronomicznych pt. "Przystawka z jajem kontra deser z jajem" oraz do pokazu kelnerskiego w konkursie "Stół wielkanocny".

Zgłoszenia przyjmujemy do 31 marca 2017r. Regulaminy dostępne są na stronie ZSE-U oraz u nauczycieli gastro.

Zapraszamy do udziału !!!

 

Czytaj całość…
 
Wyróżnienie w finale "Młodego Kreatora Sztuki Kulinarnej " ! PDF Drukuj Email
Wpisał: Kasia S.   
16.03.2017.

W dniu 15 marca 2017 roku, odbył się w Poznaniu finał prestiżowego konkursu kulinarnego " Młody Kreator Sztuki Kulinarnej 2017". W ścisłym finale wzięło udział tylko 12 uczestników z całego kraju ! Natomiast konkursowe potrawy oceniało jury złożone z najlepszych szefów kuchni w Polsce:

  • Tomasz Purol, Przewodniczący Jury - Szef Kuchni Restauracji Blow Up Hall, Top Chef 2016
  • Grzegorz Kazubski - Honorowy Prezes OSSKiC
  • Artur Skotarczyk - Szef Kuchni Restauracji "Muga" w Poznaniu
  • Katarzyna Daniłowicz - Szef Kuchni Olszewskiego 128 we Wrocławiu, Top Chef 2015
  • Krzysztof Gawlik - Master Chef, Ekspert Kulinarny RM Gastro
  • Marcin Sasin - Executive Chef Hotel Sheraton Warszawa.

Naszą szkołę i cały Górny Śląsk reprezentował Mariusz Jasiński z klasy IV TŻ, który za świetnie wykonaną pracę w finale otrzymał wyróżnienie !

Serdecznie gratulujemy i trzymamy kciuki za kolejne sukcesy !

 
Warsztaty gastronomiczne "Finger food" z restauracją "Taaka Ryba" z Suminy w naszej szkole ! PDF Drukuj Email
Wpisał: Kasia S.   
28.02.2017.

27 lutego br. w naszej szkole odbyły się niezwykłe warsztaty kulinarne dla uczniów klas gastronomicznych. Prowadził je Szef Kuchni restauracji "Taaka Ryba" z Suminy Łukasz Gamoń. Tematem przewodnim zajęć był bardzo modny w ostatnim czasie "finger food". Młodzież pod okiem szefa oraz kucharzy przygotowali stół bankietowy a następnie opracowali i wykonali przekąski według własnych pomysłów. W trakcie pracy cennych wskazówek udzielali także Pan Dawid Koczy (właściciel restauracji), Pani Martyna Przybyła (cukiernik) i Pan Krzysztof Firut (kucharz). Było wesoło, kreatywnie i bardzo smacznie !

Dziękujemy serdecznie całej ekipie z restauracji "Taaka Ryba" !

Nie możemy sie juz doczekać kolejnego spotkania !

Zapraszamy do obejrzenia naszej fotorelacji z tego wydarzenia.

 
Mariusz Jasiński finalistą ogólnopolskiego konkursu "Młody Kreator Sztuki Kulinarnej " PDF Drukuj Email
Wpisał: Kasia S.   
18.02.2017.

16 lutego br. odbył się półfinał XIII edycji ogólnopolskiego konkursu kulinarnego "Młody Kreator Sztuki Kulinarnej". Uczestnicy konkursu mieli za zadanie przygotować autorskie danie główne z krewetek z dodatkiem dowolnej Primerby Knorr Professional.

Nad przebiegiem konkursu czuwało prestiżowe jury w składzie:

  • Tomasz Purol - Przewodniczący Jury, Szef Kuchni Restauracji Blow Up Hall, Top Chef
  • Grzegorz Kazubski - Honorowy Prezes OSSKiC
  • Artur Skotarczyk - Szef Kuchni Restauracji Muga w Poznaniu
  • Katarzyna Daniłowicz - Szef Kuchni Restauracji Olszewskiego 128 we Wrocławiu, Top Chef
  • Sebastian Krauzowicz - Executive Chef Restauracji Copernicus Toruń Hotel
  • Sebastian Olma - Restauracja Sketch w Teatrze Wielkim w Warszawie.

Naszą szkołę w konkursie reprezentował Mariusz Jasiński z klasy IV TŻ.

Już w marcu, w finale konkursu Mariusz zawalczy o główną nagrodę: staż w restauracji uhonorowanej gwiazdką Michelin oraz nominację do finału konkursu dla profesjonalistów Primerba Cup 2017.

Gratulujemy sukcesu i trzymamy kciuki za finał !

(wykorzystano materiały ze strony organizatora konkursu www.unileverfoodsolutions.pl)

 
««  start « poprz. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 nast.  » koniec »»

Pozycje :: 1 - 17 z 265

REKRUTACJA 2017/2018

Rekrutacja - kierunki

Rekrutacja - zasady

Rekrutacja - terminy

Rekrutacja - oddziały i punktacja

Rekrutacja - dokumenty

NASZE CERTYFIKATY

WIARYGODNA SZKOŁA

SZKOŁA ODKRYWCÓW TALENTÓW

BEZPIECZNA SZKOŁA

Nasz partner