Plan lekcji

Plan lekcji
Zastępstwa

Reforma edukacji

Reforma edukacji

Wybierz grupe interesujących cię wiadomości || zobacz wszystkie || zobacz archiwum wiadomości

 

Szkoła arrow Współpraca z Prymatem
Współpraca z Prymatem
Przyprawy marki "Prymat" w naszej szkole PDF Drukuj Email
Wpisał: Janka   
09.04.2017.

We wtorek 28 marca 2017 roku, po raz kolejny firma "Prymat" zaopatrzyła naszą szkołę w przyprawy własnej produkcji. Już od pięciu lat nasi uczniowie na zajęciach z procesów technologicznych w gastronomii wykonują swoje potrawy doprawiając je przyprawami marki "Prymat".

 

W imieniu uczniów klas gastronomicznych serdecznie dziękujemy za otrzymana przesyłkę, która na pewno przyczyni się do powstania kolejnych niesamowitych dań.
 
Specjalna przesyłka z firmy "Prymat" PDF Drukuj Email
Wpisał: Janka   
13.12.2015.

Pod koniec października 2015 roku do naszej szkoły dotarła specjalna przesyłka z firmy "Prymat". Były to przyprawy z firmy "Smak", "Kucharek" i "Prymat" a także stroje kucharskie z logiem firmy i szkoły.

Ogromnie dziękujemy za przyprawy, które na pewno urozmaicą nie jedną potrawę, a także za wspaniałe stroje, w których nasi uczniowie będą reprezentować szkołę na wielu konkursach kulinarnych i innych inicjatywach szkolnych.

Czytaj całość…
 
Warsztaty kulinarne z Robertem Sową i firmą "Prymat"! PDF Drukuj Email
Wpisał: Janka   
13.12.2015.

21 września br, w naszej szkole odbyło się niezwykłe wydarzenie kulinarne. Uczniowie klas gastronomicznych mieli okazję w czasie warsztatów pracować ze znakomitym Mistrzem Kulinarnym Robertem Sową. W realizacji tego przedsięwzięcia pomogła znana na naszym rynku firma "Prymat".

W trakcie warsztatów panowała miła i serdeczna atmosfera. Uczniowie rozmawiali z Mistrzem i zadawali mnóstwo nurtujących ich pytań . Wspólnie przygotowali niezwykle smaczne potrawy:

  • zupa krem z marchewki z mlekiem kokosowym i marynowanym imbirem podana z sałatką z pomidorów i krewetek z kolendrą
  • pieczona polędwica z dorsza z sosem z leśnych grzybów z suszonymi pomidorami i kaparami
  • piersi z kaczki z gruszkami aromatyzowanymi miodem i wanilią.

Uczniowie uczestniczący w warsztatach otrzymali certyfikaty uczestnictwa, książki kucharskie z autografem Mistrza oraz przyprawy od firmy "Prymat".

http://rybnik.naszemiasto.pl/tag/robert-sowa-gotuje-rybnik.html

http://www.sowarobert.pl/wydarzylo-sie/robert-sowa-gotowal-z-mlodzieza-w-rybniku/

http://www.radio90.pl/przyszli-kucharze-uczyli-sie-od-mistrza-w-zseu-w-rybniku-odbyly-sie-warsztaty-z-robertem-sowa.html

https://www.facebook.com/Sowa.Robert.98/posts/891773620902075

http://turaciborz.pl/wiadomosci,warsztaty-kulinarne-z-robertem-sowa-w-zseu-,wia5-3277-28178.html

Specjalne podziękowania kierujemy dla firmy "Prymat"!!!

A kto nie był, niech żałuje! Było naprawdę PYSZNIE!

Czytaj całość…
 
Konkurs kulinarny "W poszukiwaniu smaku doskonałego" PDF Drukuj Email
Wpisał: Janka   
13.12.2015.

W dniu 28 listopada 2014 roku odbył się w naszej szkole konkurs kulinarny „W poszukiwaniu smaku doskonałego”. W konkursie mogli wziąć udział uczniowie klas gastronomicznych, którzy opracowali przepis na danie konkursowe (w ilości 4 porcji) z uwzględnieniem obowiązkowych produktów : wątróbki drobiowej i gruszki .

Autorzy najlepszych propozycji dań zostali zakwalifikowani do części praktycznej i w czasie 90 minut wykonali swoje dania w dniu konkursu.

Do ostatecznej rywalizacji stanęło 14 uczniów:

  • Dominika Zimoń
  • Anna Ramolla
  • Dominika Rynkowska
  • Karolina Hajduczek
  • Sonia Kała
  • Zuzanna Kluba
  • Patrycja Rożek
  • Krzysztof Kłaczek
  • Krzysztof Jaworski
  • Karolina Mleczko
  • Dorota Seweryniak
  • Karolina Mordak
  • Beata Kuźnik
  • Mariusz Jasiński

Po upływie wyznaczonego czasu potrawy były przekazywane do oceny jury. Ocen potraw konkursowych dokonywali znakomici kucharze współpracujący ze szkołą:

  • Damian Nielaba – szef kuchni w restauracji „Rezydencja Pod Wiatrakiem” w Rybniku
  • Martyna Marcol – szef kuchni w restauracji „Europa” w Rybniku
  • Dominik Bajer – kucharz i dwukrotny Mistrz Polski Carvingu Juniorów

Przy ocenie potraw jury uwzględniało oryginalność, smak potraw, wygląd i technikę wykonania a także organizację stanowiska pracy i prawidłowość kolejnych operacji technologicznych.

Uczniowie startujący w konkursie w czasie pracy korzystali z przypraw i produktów sponsorowanych przez firmę „PRYMAT”.

W wyniku zmagań konkursowych wyłoniono zwycięzców:

  • I miejsce: Anna Ramolla z klasy II TG za „Szaszłyki z wątróbki i kurczaka z salsą gruszkową”
  • II miejsce: Beata Kuźnik z klasy I TG za „Udka z kurczaka faszerowane boczkiem i wątróbką drobiową z pieczonymi ziemniakami i aromatycznym sosem”
  • III miejsce: Zuzanna Kluba z klasy II TŻ za „Pęczotto z warzywami duszonymi na maśle z wątróbką”

Jury postanowiło także wyróżnić pracę kilku uczniów. Wyróżnienie otrzymali:

  • Krzysztof Kłaczek z klasy I TGH za „Naleśnikowe Wariacje”
  • Dorota Seweryniak z klasy I TŻ za „Filet z tilapii z wątróbką w sosie marchewkowym z nutą wanilii”
  • Mariusz Jasiński z klasy II TŻ za „Wątróbka/gruszka/jęczmień”

Nagrody dla zwycięzców i uczniów wyróżnionych w konkursie zasponsorowała firma „Prymat”. Otrzymali zestawy przypraw, fartuszki oraz książki Roberta Sowy z autografem Mistrza.

Pozostali uczestnicy otrzymali także upominki od firmy „Prymat”.

Zwycięzcom, wyróżnionym i wszystkim uczestnikom GRATULUJEMY!!!

Czytaj całość…
 
Rybnicki Ekonomik i Gastronomik gotuje z Mistrzem Kulinarnym Robertem Sową i firmą PRYMAT PDF Drukuj Email
Wpisał: Janka   
10.12.2015.

W dniu 24 września 2012 roku w Zespole Szkół Ekonomiczno-Usługowych odbył się niezwykły pokaz kulinarny "przyGotowanie do kariery" w wykonaniu znakomitego Mistrza Kulinarnego Roberta Sowy. Przedstawił on firmę Prymat, sponsora pokazu. Wyjaśnij, jak ważne jest właściwe wydobywanie smaku potraw za pomocą prawdziwych, dobrych przypraw. Uczniowie mieli możliwość zapoznania się z bogatą ofertą produktów firmy "Prymat" dostępnych na rynku. Uczestnicy usłyszeli wiele ciekawych informacji o nowych trendach w Polsce i na świecie, zarówno w kwestii dań, kuchni regionalnych, produktów i specjalistycznego sprzętu. Uczniowie z wielkim zainteresowaniem słuchali wskazówek Mistrza, dotyczących przygotowań do konkursów oraz sekretów i trików kulinarnych.

W trakcie spotkania Mistrz opowiedział o początkach swojej kariery oraz o konieczności kształcenia sie i szlifowania swoich umiejętności na różnorodnych konkursach kulinarnych. Podczas przerwy nasz gość udzielił wywiadu mediom, które licznie przybyły na ten niezwykły pokaz. W tym samym czasie uczniowie brali udział w konkursie zorganizowanym przez firmę "Prymat".

Po przerwie odbyła sie degustacja potrawy przygotowanej przez Roberta Sowę i jego kucharzy. Aż 120 osób, w tym zaproszeni goście, ze smakiem spożywało rozpływającego sie w ustach łososia z aromatyczna soczewicą. Sześcioro uczniów naszej szkoły zostało wyróżnionych podczas pokazu i otrzymali oni nowe stroje kucharskie.

Mistrz był pod wrażeniem serdecznej atmosfery panującej w szkole i złożył podziękowania na ręce pani dyrektor dr Urszuli Warczok oraz pani Katarzyny Solis, która nadzorowała cały projekt.

Z niecierpliwością czekamy na kolejne pokazy i spotkania. Fotorelacja z imprezy znajduje sie na stronie

http://www.facebook.com/ZSEURybnik

http://www.naszrybnik.com/site/art/1-aktualnosci/0-/2204-rybnicki-ekonomik-i-gastronomik-gotowal-z-robertem-sowa--.html

http://www.rybnik.com.pl/video,robert-sowa-w-ekonomiku-,vid5-12-924.html

http://www.radio90.pl/robert-sowa-gotowal-w-rybniku.html

https://www.youtube.com/watch?v=6TbZN6EMgQk

http://www.nowiny.rybnik.pl/galeria,412,robert-sowa-przygotowal-120-porcji-pieczonej-ryby-dla-mlodych-kucharzy.html

Czytaj całość…
 

REKRUTACJA 2017/2018

Rekrutacja - kierunki

Rekrutacja - zasady

Rekrutacja - terminy

Rekrutacja - oddziały i punktacja

Rekrutacja - dokumenty

NASZE CERTYFIKATY

WIARYGODNA SZKOŁA

SZKOŁA ODKRYWCÓW TALENTÓW

BEZPIECZNA SZKOŁA

Nasz partner