8 czerwca 2018r. Zespół Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Rybniku otrzymał dyplom potwierdzający uznanie projektu „Kulinarni odkrywcy smaków, czyli o tym, że wszystkie drogi prowadzą do kuchni” za DOBRĄ PRAKTYKĘ w konkursie „Szkoła Zawodowa Najwyższej Jakości 2018”. „Szkoła zawodowa najwyższej jakości” to konkurs na najlepsze praktyki szkół zawodowych w zakresie zapewnienia jakości kształcenia. Organizatorem konkursu jest Fundacja Fundusz Współpracy, a współorganizatorami Kuratorium Oświaty w Warszawie, Ośrodek Rozwoju Edukacji, Mazowieckie Samorządowe Centrum Doskonalenia Nauczycieli oraz Partnerstwo na rzecz wsparcia osób młodych.
Głównym celem tego przedsięwzięcia jest zidentyfikowanie, wybór i rozpowszechnienie najciekawszych rozwiązań podnoszących jakość edukacji zawodowej w Polsce. Celem konkursu było zebranie i promowanie przykładów dobrych praktyk w zakresie zapewniania jakości w szkołach zawodowych. Dobra praktyka w szkolnictwie zawodowym, jest rozumiana jako „sprawdzona, godna naśladowania inicjatywa, często przełamująca dotychczasowe schematy postrzegania pewnych kwestii, nastawiona na rozwiązanie problemu (lub jego części), wykazująca duży stopień skuteczności, a także pewne nowatorstwo i prostotę”.
Udział w konkursie „Szkoła zawodowa najwyższej jakości” - to doskonała okazja do tego, aby pochwalić się tym, co szkoła robi, nowatorskimi pomysłami nauczycieli, ciekawymi inicjatywami i osiągnięciami uczniów czy kompleksową współpracą z pracodawcami i innymi partnerami szkoły.
|