Plan lekcji

Plan lekcji
Zastępstwa

Reforma edukacji

Reforma edukacji

Wybierz grupe interesujących cię wiadomości || zobacz wszystkie || zobacz archiwum wiadomości

 

Szkoła arrow Poznajmy się czyli gastronomia bez granic
Poznajmy się czyli gastronomia bez granic PDF Drukuj Email
Wpisał: Janka   
08.02.2009.

 

Zespół Szkół Ekonomiczno - Usługowych w Rybniku uczestniczy
w realizacji projektu czeskiego:

„Poznajmy się czyli gastronomia bez granic”.

W ramach tego projektu uczniowie naszej szkoły wraz z nauczycielami przedmiotów gastronomicznych będą brali udział w konkursach, seminariach
i szkoleniach organizowanych przez szkołę Společnèho Stravováni Ostrava- Hrabůvka.
Harmonogram realizacji projektu:

Dnia 24 marca 2009r. zostaliśmy zaproszeni do szkoły partnerskiej
w Ostrawie na seminarium florystyczne, dotyczące dekoracji wielkanocnych, ślubnych i bożonarodzeniowych. W szkoleniu wzięli udział uczniowie naszej szkoły uczący się w zawodach kelner i kucharz.

Dnia 07 kwietnia 2009r. uczniowie naszej szkoły wzięli udział
w konkursie: „Klimkovicke witają wiosnę”.

Podczas tego konkursu kucharze sporządzali śląskie tradycyjne potrawy wielkanocne, a cukiernicy wykazywali swój kunszt w zdobieniu ciast.

W wyjeździe do Czech uczestniczyli najlepsi uczniowie klas gastronomicznych posiadający dowód osobisty lub paszport.

Rezultatem wyjazdu do Ostrawy jest zajęcie II miejsca w konkursie kucharskim przez Marcina Wojciechowskiego ucznia klasy drugiej technikum.

W wyjeździe uczestniczyła 40-osobowa grupa uczniów pionu gastronomicznego.

W dniach 8 i 9 czerwca 2009r. grupa składająca się z nauczycieli
i uczniów uczących się w zawodach: kucharz, kelner, cukiernik weźmie udział
w seminarium z carvingu, czyli nauce rzeźbienia z warzyw i owoców.

Dnia 18 czerwca 2009r. uczniowie naszej szkoły będą uczestniczyć
w „Kelnerskim pięcioboju, czyli konkursie obejmującym zabawne konkurencje kelnerskie z wykorzystaniem piwa.

W dniach 7 i 8 października 2009r. odbędzie się dwudniowe seminarium baristyczne, czyli kurs w sporządzaniu i dekorowaniu kaw. Szkolenie odbędzie się w dwóch etapach: teoretycznym i praktycznym, a kończyć się będzie egzaminem
i wydaniem certyfikatów.

Dnia 21 października 2009r. uczestnicy szkolenia mogą sprawdzić swoje umiejętności biorąc udział w „Śląskim konkursie baristycznym”, który odbędzie się w Czechach.

Podsumowaniem realizacji projektu „Poznajmy się poprzez gastronomię bez granic” będzie konferencja zaplanowania w dniach 19 i 21 listopada 2009 r.

W wyjazdach do Czech mogą uczestniczyć najlepsi uczniowie klas gastronomicznych posiadający dowód osobisty lub paszport.

Zgłoszenia proszę kierować do p. A. Przybylik-Demonchaux

 

Zapraszamy do Czech!

 

Program jest współfinansowany z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regianolnego

oraz z budżetu państwa

"PRZEKRACZAMY GRANICE"

 

Portal Unii Europejskiej Wspólny sekretariat Techniczny dla Programu Euroregion Silesia
Ministerstwo Rozwoju Regionalnego

 

 

 

 

 

 
« poprzedni artykuł   następny artykuł »

REKRUTACJA 2017/2018

Rekrutacja - kierunki

Rekrutacja - zasady

Rekrutacja - terminy

Rekrutacja - oddziały i punktacja

Rekrutacja - dokumenty

NASZE CERTYFIKATY

WIARYGODNA SZKOŁA

SZKOŁA ODKRYWCÓW TALENTÓW

BEZPIECZNA SZKOŁA

Nasz partner