Plan lekcji

Plan lekcji
Zastępstwa

Reforma edukacji

Reforma edukacji

Wybierz grupe interesujących cię wiadomości || zobacz wszystkie || zobacz archiwum wiadomości

 

Szkoła
Od podstaw, czyli jak w najlepszych restauracjach na świecie
Wpisał: Bernadeta K.   
19.11.2018.

9 listopada młodzież z naszej szkoły miała okazję wziąć udział w wyjątkowych warsztatach kulinarnych prowadzonych przez Karola Karpiaka, absolwenta ZSE-U aktualnie doskonalącego swoje umiejętności w jednej z najlepszych restauracji w Kopenhadze, która znana jest w świecie kucharzy jako kulinarny Paryż.

 

- Od początku szkoły wiedziałem, że bycie kucharzem to nie tylko ciężka praca, ale też szansa na rozwój. Udział w wielu konkursach nie tylko pozwolił mi na poznawanie nowych osób, pogłębianie wiedzy i szkolenie techniki, ale również poszerzył horyzonty. Początek mojej przygody to praca w Rybniku. Zawsze doceniam dobrą śląską kuchnię. Później przyszedł czas na Wrocław, a teraz świat. Mam nadzieję, że podczas kolejnych lat uda mi się zdobyć doświadczenie w wielu krajach - komentuje Karol.

 

Podczas zajęć młodzież nie tylko wysłuchała ciekawych historii związanej z funkcjonowaniem jednej z najlepszych restauracji w Danii, ale również zapoznała się z zasadami i technologią produkcji.

Czytaj całość…
 
Patriotyzm w gastronomii
Wpisał: Bernadeta K.   
18.11.2018.

Z okazji 100 rocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości 13 listopada br. w naszej szkole odbył się szkolny konkurs kucharsko-cukierniczy pod hasłem "Patriotyzm w gastronomii".

Zadaniem uczestników konkursu było wykonanie własnej autorskiej potrawy w kolorystyce biało-czerwonej. Uczniowie z dużym zaangażowaniem stanęli do rywalizacji konkursowej. Jury konkursowe oceniało walory estetyczne, smak oraz sposób podania.

Największe wrażenie w ocenie wywarł Patryk Zalas z klasy II TŻ, który zdobył I miejsce w konkursie. Doceniono również danie Marty Błaszczykz klasy III TG, która otrzymała II miejsce. Natomiast III miejsce przyznanie Oli Stankiewicz z klasy I TG uwzględniając świetne połączenia smakowe.

Zwycięzcom, jak również wszystkim uczestnikom konkursu serdecznie gratulujemy i życzymy powodzenia w kolejnych konkursach !

 
Od mundurka do togi
Wpisał: Bernadeta K.   
18.11.2018.

13 listopada br. uczniowie naszej szkoły wzięli udział w konkursie „Od mundurka do togi” organizowanym przez wydawnictwo prawnicze C.H. Beck  i kancelarię prawną „Kancelaria Dawid & Partnerzy – Adwokaci i Radcowie ”.

Konkurs skierowany jest do uczniów szkół średnich  zainteresowanych w przyszłości pracą w zawodzie prawnika oraz młodych ludzi zastanawiających się nad wyborem swojej drogi życiowej. Celem konkursu jest  propagowanie wśród młodzieży postaw obywatelskich i zwiększanie ich świadomości prawnej.

Do drugiego etapu konkursu zakwalifikowali  się  Justyna Pawliczek z klasy 3 TCL i Łukasz Cyndzer z klasy 2 TB.

Serdecznie gratulujemy i życzymy powodzenia.

 
Pierwszy etap Olimpiady Wiedzy Hotelarskiej
Wpisał: Bernadeta K.   
16.11.2018.

13 listopada br. odbył się w naszej szkole pierwszy etap Olimpiady Wiedzy Hotelarskiej.

Uczniowie biorący udział w tym etapie rozwiązywali test zamknięty z zakresu hotelarstwa i gastronomii hotelowej składający się z 60 zadań.

Do etapu okręgowego zakwalifikowały się: Alicja Wanke, Lidia Skiba i Aneta Wojtowicz z klasy II TA.

Gratulujemy i życzymy sukcesu na etapie okręgowym!

 
Warsztaty kulinarne
Wpisał: Bernadeta K.   
16.11.2018.

Wczoraj w ZSE-U w Rybniku odbyły się niezwykle inspirujące warsztaty kulinarne „Z kaczką w roli głównej” dla uczniów klas gastronomicznych. Warsztaty prowadzili: Pani Katarzyna Fojcik-Graczkowska – szefowa kuchni restauracji Hotel Spa Laskowo w Jankowicach oraz Pan Mateusz Sobeczko - kucharz restauracji „Stadionova” w Tychach.

W trakcie pracy młodzież wykonała kilka bardzo ciekawych i kreatywnych potraw. Na początek była przepyszna przystawka. Była to wątróbka z kaczki/kopytko ziemniaczane/grzyby shimeji/kasztany podana z przepysznym chlebem z palonym sianem i czarnuszką. Skomponowano także dwie wersje dania głównego: pierś z kaczki/dynia/marchew fioletowa/kurki/żółtko oraz udko z kaczki/buraki/krokiet/espuma z serka.

Wszystkie dania powstały w bardzo wesołej i przyjaznej atmosferze .A poza tym wszystkie dania były przepyszne! Po prostu rozpływały się w ustach!

Kto nie był, niech żałuje! A my z całego serca dziękujemy naszym gościom za przeprowadzenie tak profesjonalnych i ciekawych warsztatów i z ogromną niecierpliwością czekamy na następne spotkanie!

 
Wzmocnij mózg przed maturą
Wpisał: Bernadeta K.   
16.11.2018.

13 listopada br. w naszej szkole odbył się bardzo ciekawy i interesujący wykład zorganizowany przez Śląską Wyższą Szkołę Medyczną w Katowicach w ramach Akademii Medycyny i Piękna.

Temat przedstawianego wykładu to: „Wzmocnij mózg przed maturą”. Został on przedstawiony przez Pana Marcina Osowskiego - dietetyka, doktoranta Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach oraz wykładowcę akademickiego SWSM w Katowicach.

W spotkaniu wzięła udział klasa III TG. W trakcie spotkania dowiedzieliśmy się, że niesłusznie uważa się, że inteligencja, pamięć oraz ogólna sprawność umysłowa jest uwarunkowana wyłącznie genetycznie. Niezbędny jest jedynie odpowiedni trening intelektualny oraz stworzenie warunków do jego rozwoju. Na spotkaniu zostały omówione także podstawowe zasady budowania optymalnych planów żywieniowych z uwzględnieniem produktów odżywczych wspomagających procesy energetyczne organizmu oraz wzmacniające pamięć.

Bardzo dziękujemy za to niezwykle ciekawe spotkanie!

 
Jeżeli uczyć się to tylko od Mistrza!
Wpisał: Bernadeta K.   
15.11.2018.

W zeszły piątek nasi uczniowie mieli okazję czerpać wiedzę od niecodziennego gościa. Tajniki pracy w radiu zdradził nam dziennikarz z wieloletnim doświadczeniem pan Robert Krzyżaniak z Radia 90 FM.

W warsztatach wzięło udział 28 uczniów zainteresowanych pracą dziennikarza. Pan Krzyżaniak opowiadał o swoich doświadczeniach w zawodzie dziennikarza radiowego.

Podczas warsztatów nasi uczniowie mogli się dowiedzieć: w jaki sposób redagować materiały prasowe na potrzeby wiadomości przedstawianych w radiu, aby były one ciekawe dla słuchacza, w jaki sposób przygotowuje się wywiady.

Czytaj całość…
 
100 życzeń na 100-lecie niepodległości Polski
Wpisał: Anita Cz.   
14.11.2018.

Uczennica klasy 3 TL Patrycja Brodawka została laureatką konkursu "100 życzeń dla państwa i miasta na 100-lecie niepodległości Polski" organizowanego przez Urząd Miasta w Rybniku. Życzenia jej autorstwa zostaną umieszczone 15 października 2018 r. w kapsule czasu.

Serdecznie Patrycji gratulujemy i życzymy kolejnych sukcesów.

 
««  start « poprz. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 nast.  » koniec »»

Pozycje :: 23 - 33 z 667

Znak Jakości Szkoły

GIMNAZJALISTA-KONKURS

Zachęcamy gimnazjalistów oraz uczniów naszej szkoły do zapoznania się z prezentacjami konkursowymi.

 

ZSEU_RYBNIK_TECHNIKUM
ZSEU_RYBNIK_BRANZOWA_SZKOLA

REKRUTACJA 2018/2019

Rekrutacja - kierunki

Rekrutacja - zasady

Rekrutacja - terminy

Rekrutacja - oddziały i punktacja

Rekrutacja - dokumenty

NASZE CERTYFIKATY

WIARYGODNA SZKOŁA

SZKOŁA ODKRYWCÓW TALENTÓW

BEZPIECZNA SZKOŁA

Nasz partner

Gościmy

Odwiedza nas 15 gości