Plan lekcji

Plan lekcji
Zastępstwa

Reforma edukacji

Reforma edukacji

Wybierz grupe interesujących cię wiadomości || zobacz wszystkie || zobacz archiwum wiadomości

 

Szkoła
Talent of ZSE-U
Wpisał: Bernadeta K.   
05.04.2018.

W naszej szkole po raz kolejny odbył się konkurs „Talent of ZSE-U”. Wzięli w nim udział zarówno starsi jak i młodzi uczniowie. W czasie trwania imprezy mieliśmy okazję podziwiać talenty taneczne, muzyczne, artystyczne oraz sportowe. Jury przewodniczyła Pani Dyrektor naszej szkoły - Katarzyna Sładczyk. Szczególną uwagę oceniających przykuła Natalia Rączka - uczennica klasy 3TG, która w niezwykle barwny sposób opowiadała o swojej pasji - jeździectwie. Natalia uprawia ten sport od 10 lat i z ogromnym zaangażowaniem opowiadała o swoich przeżyciach i przygodach związanych z jej koniem Furią. Serca wszystkich dziewczyn podbił Radek Rzaczek z klasy 1TA, który zaśpiewał piosenkę Eda Sheerana „Perfect”. Jego wokal przyprawił nas o dreszcze. Swoją pozytywną energią i pełnymi kolorów rysunkami zachwyciła Aleksandra Zdrzałka z klasy 2TR, która w trakcie trwania imprezy wykonała rysunek postaci z komiksu, bo właśnie tym się pasjonuje. Największym talentem of ZSE-U została jednogłośnie okrzyknięta Agnieszka Penkała z klasy 3TŻ, grająca na fortepianie, której wrażliwość artystyczna ujęła nie tylko jury. Agnieszka zaprezentowała dwie własne kompozycje. Brawa nie miały końca. W czasie przerw czas wypełniły nam występy „talentów” lat poprzednich. Zatańczył dla nas Aleksander Dyla - uczestnik zeszłorocznej edycji programu, a uczennice Julia Buchalik i Karolina Hozer zaczarowały nas pięknym wokalem. Impreza odbyła się w świetnej atmosferze. Organizacja jak zwykle była na najwyższym poziomie, a wszystko to zawdzięczamy pracy Rady Młodzieżowej.
Naprawdę świetna impreza! Mamy nadzieję, że tradycja odkrywania talentów naszej szkoły będzie kontynuowana w kolejnych latach.

Czytaj całość…
 
Warsztaty cukiernicze
Wpisał: Bernadeta K.   
04.04.2018.

27 marca br. w naszej szkole uczniowie klasy drugiej technikum brali udział w warsztatach cukierniczych z fantastyczną szefową kuchni restauracji "Hotel Spa Laskowo" w Jankowicach Katarzyną Fojcik-Graczkowską i młodym zdolnym kucharzem restauracji "Stadionova" w Tychach Mateuszem Sobeczko.
Tematem zajęć były bardzo popularne obecnie MONODESERY. Uczniowie pod okiem profesjonalistów tworzyli rewelacyjne i niezwykle smakowite desery złożone z wielu elementów. Były to trzy przepyszne musy: kokosowy, jabłkowo-cynamonowy oraz o smaku marakuja-mango, oblane błyszczącą polewą lub muśnięte pomarańczowym zamszem w towarzystwie owocowej granoli, palonej białej czekolady, tiulu, chipsu mlecznego, ganaszu czekoladowego, karmelu, maślanej i czekoladowej kruszonki oraz świeżych owoców. Desery skomponowane przez uczniów były bardzo kreatywne i pomysłowe. Te nowe pomysły na pewno zostaną nieraz przez nich wykorzystane.
Serdecznie dziękujemy za te fantastyczne zajęcia! Z niecierpliwością czekamy na kolejne!

 
Konkursy Wielkanocne
Wpisał: Bernadeta K.   
04.04.2018.

W poniedziałek 26 marca, jak co roku, odbyły się konkursy z okazji nadchodzących Świąt Wielkanocnych. Tym razem zaproponowaliśmy młodzieży udział w dwóch konkurencjach: "Wielkanocne kreacje kulinarne - świąteczny deser" oraz "Stół Wielkanocny". Zainteresowanie przerosło nasze oczekiwania, w konkursach wzięły udział aż 52 osoby !!! Młodzi adepci sztuki kulinarnej byli oceniani przez przedstawicieli restauracji "Japan Sun Sushi&Grill" z Rybnika - Artura Głowkę, Martę Hellwig i Paulinę Bartecką, a także szefa kuchni Domu Przyjęć Okolicznościowych "Finezja" ze Szczerbic - Kamila Kowalskiego. Jury wybrało trzy najlepsze desery. III miejsce zdobyli Łukasz Masarczyk i Dorota Pawleta za "Biszkoptową niespodziankę". II miejsce wywalczyły Marta Błaszczyk i Nikola Łukasik za "Bezowe marzenie". Oceniających jednak najbardziej urzekła "Bazyliowa fantazja" i I miejsce przypadło Julii Jarockiej i Eligiuszowi Malinowskiemu.
Drugi świąteczny konkurs dotyczył dekoracji stołów
i doboru zastawy stołowej
do świątecznego menu. Jury w składzie: Anna Ryś, Patrycja Bielaczek i Piotr Borecki - Członek Stowarzyszenia Kelnerów Polskich, specjalista do spraw szkoleń kelnerskich miało nie lada zadanie. III miejsce zajęła Natalia Gamoń i Angelika Gawron, II miejsce przypadło Patrycji Frączyńskiej i Piotrowi Szczepanek, a najlepiej stół zaaranżowały Alicja Motyka i Sandra Niemczyńska i zajęły I miejsce.
Serdecznie gratulujemy zarówno zwycięzcom, jak i wszystkim uczestnikom konkursów !

Czytaj całość…
 
Kornel Hajduk wśród najlepszych w finale X Ogólnopolskiej Olimpiady Logistycznej!
Wpisał: Janka   
03.04.2018.

Do ścisłego finału zakwalifikowało się jedynie 62 spośród niemal 8.300 młodych logistyków z całej Polski, którzy rozpoczęli rywalizację w konkursie. Miejsce w finałowych zmaganiach wywalczył Kornel Hajduk – uczeń klasy 4TL.

Stawką finału są bezpłatne studia w Wyższej Szkole Logistyki, miejsca na praktykach i stażach w wiodących firmach logistycznych oraz nagrody rzeczowe, ufundowane przez sponsorów olimpiady.

Serdecznie gratulujemy Kornelowi i życzymy dalszych sukcesów z logistyką w tle!

 
Dyplomy i deklaracje kwalifikacji w zawodzie
Wpisał: Anita Cz.   
23.03.2018.

Od dnia 23 marca 2018 r. w sekretariacie uczniowskim można odbierać dyplomy i wyniki egzaminów potwierdzających kwalifikacje w zawodzie z sesji styczeń - luty 2018 r.

Osoby, które złożyły deklalacje w sesji styczeń - luty 2018 r. i zamierzają przystąpić do poprawy egzaminu w sesji czerwiec - lipiec 2018 r. powinni złożyć deklaracje przystąpienia do egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie w terminie nie później niż do 30.03.2018r. (piątek).

 
"Ekojazda elektryczną hulajnogą po Rybniku"
Wpisał: Bernadeta K.   
29.03.2018.

Innowacyjny pomysł na e-biznes uczennic ZSE-U w Rybniku– Aleksandry Juraszczyk i Angeliki Stronczyńskiej - zdobył II miejsce w Regionalnym Konkursie Wiedzy Ekonomicznej – „Start do własnego biznesu – e-biznes dziś i jutro” organizowanym przez Uniwersytet Ekonomiczny w Katowicach. Laureatki zaprezentowały ciekawy i nowatorski pomysł pod tytułem: „Ekojazda elektryczną hulajnogą po Rybniku” – czyli wynajem elektrycznych hulajnóg poprzez aplikację . Idea tego biznesu ma pomóc w ograniczeniu korków w naszym mieście i co za tym idzie - smogu. Warto również podkreślić, że możliwość wynajmu elektrycznych hulajnóg pozwoli na lepsze wykorzystanie ścieżek rowerowych w centrum Rybnika.
Gratulujemy odważnego i zgodnego z duchem ekologii myślenia oraz sukcesu w konkursie!

 
ZUS nie straszny uczniom z Ekonomika
Wpisał: Bernadeta K.   
21.03.2018.

Uczniowie z ZSEU w Rybniku udowodnili 16 marca 2018 r. w siedzibie Wojewódzkiego Oddziału ZUS, że zagadnienia z zakresu szeroko pojętych ubezpieczeń społecznych nie są im obce. Trzyosobowy zespół: Paulina Pieczka, Paulina Wardęga oraz Jakub Kuczera rywalizował z pozostałymi najlepszymi 21 drużynami z województwa śląskiego w II etapie Olimpiady „Warto wiedzieć więcej o ubezpieczeniach społecznych”. Zmagania naszych uczniów zakończyły się wielkim osiągnięciem -  zdobyli III miejsce w konkursie. To ogromny sukces, bo konkurencja była naprawdę duża. Żeby wziąć udział w wojewódzkim etapie, trzeba było pokonać 110 szkół i prawie 4,5 tysiąca uczniów, więc  zespoły, które znalazły się wśród finalistów etapu wojewódzkiego, prezentowały wysoki poziom wiedzy z zakresu ubezpieczeń i rywalizacja z nimi stała naprawdę na wysokim poziomie. Uczniowie wykazali się szczegółową wiedzą na temat ubezpieczeń chorobowych, zdrowotnych, emerytalnych, rentowych zasiłków i obowiązków przedsiębiorcy wobec ZUS.
Gratulujemy im wiedzy i wyniku!

 
Czekoladowe warsztaty
Wpisał: Bernadeta K.   
18.03.2018.

W ramach współpracy z restauracją "Japan Sun Sushi&Grill" z Rybnika, Zespół Szkół Ekonomiczno-Usługowych kolejny raz, SPECJALNIE dla młodzieży z technikum i zawodówki zorganizował fantastyczne warsztaty. Tematem przewodnim zajęć była... czekolada. W twórczej atmosferze szef kuchni Artur Głowka wraz z Pauliną Bartecką i Martą Hellwig zaprezentowali uczniom gastronomika zasady temperowania czekolady oraz sposoby jej zastosowania w deserach i potrawach. W bardzo kreatywnej atmosferze młodzież wykonała "Białą półkulę z kremem z białej czekolady z wasabi w towarzystwie domowej kruszonki z malinowym żelem i owocami", "Topniejącą kulę czekoladową z musem z ciemnej czekolady i kakao na kruszonce z polewą karmelową", Cupcakes cytrynowe z lemon curdem i borówkami".
Przedstawicielom restauracji Japan Sun Sushi&Grill dziękujemy za przeprowadzenie warsztatów, które natchnęły uczniów do komponowania własnych pomysłów aranżacji potraw.

 
««  start « poprz. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 nast.  » koniec »»

Pozycje :: 34 - 44 z 610

Znak Jakości Szkoły

GIMNAZJALISTA-KONKURS

Zachęcamy gimnazjalistów oraz uczniów naszej szkoły do zapoznania się z prezentacjami konkursowymi.

 

ZSEU_RYBNIK_TECHNIKUM
ZSEU_RYBNIK_BRANZOWA_SZKOLA

REKRUTACJA 2018/2019

Rekrutacja - kierunki

Rekrutacja - zasady

Rekrutacja - terminy

Rekrutacja - oddziały i punktacja

Rekrutacja - dokumenty

NASZE CERTYFIKATY

WIARYGODNA SZKOŁA

SZKOŁA ODKRYWCÓW TALENTÓW

BEZPIECZNA SZKOŁA

Nasz partner

Gościmy