Plan lekcji

Plan lekcji
Zastępstwa

Reforma edukacji

Reforma edukacji

Wybierz grupe interesujących cię wiadomości || zobacz wszystkie || zobacz archiwum wiadomości

 

Szkoła
O prawie pracy prawie wszystko...
Wpisał: Bernadeta K.   
09.11.2018.

5 i 8 listopada 2018 r. odbyły się w naszej szkole dwa konkursy pod patronatem Państwowej Inspekcji Pracy:

- Konkurs wiedzy na temat Państwowej Inspekcji Pracy oraz historii Żołnierzy Wyklętych. W eliminacjach wzięło udział 18 uczniów. Do etapu wojewódzkiego zakwalifikowała  się Justyna Pawilczek z klasy 3 TCL, na wyróżnienie zasłużyła również Paulina Rebenstock z klasy 1 TB.

- Konkurs wiedzy o prawie pracy „Poznaj swoje prawa w pracy”. W eliminacjach wzięło udział 40 uczniów naszej szkoły. Do etapu wojewódzkiego zakwalifikowały się: Anna Staroch z klasy 1 TB i Weronika Wagner z klasy 2 TCL, na wyróżnienie zasłużyła również  Magdalena Klepka z klasy 1 TB.

Serdecznie gratulujemy i życzymy powodzenia!

 
Jesienne konkursy
Wpisał: Janka   
07.11.2018.

Rada Młodzieżowa naszej szkoły zorganizowała 3 konkursy związane z jesienią oraz obchodami Halloween.

Osoby, które wygrały w konkursie na Dekoracje Jesienne to: I miejsce – Paulina Pieczka 4TB, II miejsce - Angelika Skotnica 2TB oraz III miejsce – Martyna Gierlotka 2TB.

Kolejny konkurs to najstraszniejsze zdjęcie z okazji Halloween, gdzie najlepszą charakteryzacją wykazały się 2 uczennice: Julia Sęp i Magdalena Lach.

Natomiast ostatni konkurs to przygotowanie najbardziej pomysłowej dyni. Klasa, która zajęła I miejsce to 1TR, II miejsce to 2THR oraz III należy do 2TG.

Wszystkim uczestnikom dziękujemy za udział, a zwycięzcom gratulujemy i życzymy dużo radości z wygranych!

Czytaj całość…
 
Wycieczka logistyków do firmy PURMO
Wpisał: Bernadeta K.   
27.10.2018.

24 października br. klasy 1 TL i 2TCL udały się na wycieczkę dydaktyczną do firmy PURMO. Dzięki uprzejmości kierownictwa zakładu uczniowie mogli zobaczyć jak wygląda praca w jednej z wiodących firm produkcyjnych na terenie Rybnika.

Młodzież zapoznała się z historią przedsiębiorstwa oraz wraz z panem Romanem Sładkiem miała możliwość zobaczyć jak przebiega proces produkcyjny grzejników. Zwiedzono poszczególne hale produkcyjne oraz magazyny do przechowywania wyrobów gotowych, jak i surowców potrzebnych w procesie produkcyjnym, zapoznano się z metodami kontroli jakości oraz techniką załadunku grzejników na środki transportu. Na koniec uczniowie mieli możliwość zadawania pytań dotyczących realizacji poszczególnych procesów produkcyjnych i magazynowych.

Zdobyta podczas wycieczki wiedza z pewnością przyda się młodym logistykom.

 
Dzień Patrona
Wpisał: Anita Cz.   
24.10.2018.

Dzień Patrona

Już jutro - 25.10.2018 r. uczniowie i zaproszeni goście przeniosą się w przeszłość XX wieku. Poczują nastrój PRL-owskiej kawiarni, zasiądą w miękkich fotelach przedwojennego kina, usłyszą przeboje sprzed lat, wezmą udział w dawnych zabawach sportowych i pokazach mody oraz będą mieć szansę uwiecznienia przygotowanej na tę okazję stylizacji w profesjonalnym studiu fotograficznym lub też na tle zabytkowej wołgi…

Wszystko to wydarzy się dokładnie w dwa lata po uroczystym nadaniu szkole imienia Władysława Grabskiego.

Zapraszamy!

 
Honorowe Krwiodawstwo w ZSE-U
Wpisał: Bernadeta K.   
24.10.2018.

23 października 2018r. zorganizowano i przeprowadzono kolejną Akcję Krwiodawstwa, w której wzięło udział 52 uczniów szkoły i oddało 17.550ml krwi pełnej. Honorowi dawcy przekazali również otrzymane czekolady jako Dar Serca na rzecz PCK w Rybniku dla dzieci pochodzących z ubogich rodzin. Po pobraniu wykonano analizę krwi tj. określono grupę krwi, morfologię i współczynnik Rh. Przeprowadzone były również testy na obecność wirusa HIV, kiły oraz zapalenia wątroby typu B i C.

Organizatorzy Akcji składają wyrazy podziękowania dla wszystkich dawców za ich Dar oraz Dyrekcji i nauczycielom, którzy docenili ideę Honorowego Krwiodawstwa wśród młodzieży.

 
Wycieczka ekonomistów do ZUS
Wpisał: Bernadeta K.   
23.10.2018.

23 października 2018r. uczniowie klasy 1 TC udali się na wycieczkę dydaktyczną do siedziby ZUS Oddział w Rybniku. Celem wycieczki było poznanie od strony praktycznej zakresu działań ZUS oraz sposobu załatwiania spraw w tej instytucji.

Młodzież została oprowadzona po budynku przez panią Justynę Marszałek-Świtlik – koordynatorkę ds. komunikacji społecznej i edukacji. Zwiedzono salę obsługi klientów, archiwum, zapoznano się z obsługą „zusomatu” – urządzenia do kontaktu z ZUS poza godzinami pracy placówki. Następnie odbyła się prelekcja na temat głównych zdań ZUS oraz ubezpieczeń jakim podlegają osoby prowadzące działalność gospodarczą.

Zdobyta podczas wycieczki wiedza o ubezpieczeniach społecznych z pewnością przyda się młodym ekonomistom w ich przyszłym życiu zawodowym.

 
IV Olimpiada Wiedzy i Umiejętności Handlowo-Menedżerskich
Wpisał: Bernadeta K.   
21.10.2018.

Dnia 19.10.2018 r. w naszej szkole odbył się etap szkolny IV Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Handlowo-Menedżerskich.

W eliminacjach wzięło udział 19 uczniów z klasy 4TB, 4TH, 4TA, 3THR, 2TCL. Program Olimpiady obejmował zagadnienia ogólne, uwzględniał zarówno wiedzę teoretyczną, jak i umiejętności handlowo-menedżerskie uczestników. Myśl przewodnia IV Olimpiady WiUH-M to: „Przedsiębiorczość jako funkcja przedsiębiorcy”.

Do etapu okręgowego w Krakowie zakwalifikowali się: Weronika Wagner – kl. 2TCL, Adrian Minas – kl. 4TB, Laura Trawińska – kl. 2TCL.

Gratulujemy i życzymy powodzenia!

 

 
Warsztaty z Mistrzem Kulinarnym Robertem Sową
Wpisał: Bernadeta K.   
19.10.2018.

18 października 2018r. w Zespole Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Rybniku odbyło się niezwykłe wydarzenie kulinarne. Uczniowie klas gastronomicznych mieli okazję w czasie warsztatów „Przygotowanie do kariery” pracować ze znakomitym Mistrzem Kulinarnym Robertem Sową. W realizacji tego przedsięwzięcia pomogła znana na naszym rynku marka Prymat GASTRO line.

W trakcie warsztatów panowała miła i serdeczna atmosfera. Uczniowie rozmawiali z Mistrzem i zadawali mnóstwo nurtujących ich pytań. Wspólnie przygotowali niezwykle smaczne potrawy: zupę hiszpańską z chorizo i oliwkami, pierś z kaczki z jabłkami i rodzynkami oraz kardamonowy torcik bezowy z kremem waniliowym i owocami.

Uczniowie uczestniczący w warsztatach otrzymali certyfikaty uczestnictwa, fartuszki i książki kucharskie z autografem Mistrza, natomiast szkoła otrzymała przyprawy od firmy "Prymat".

W podziękowaniu za długoletnią współpracę społeczność szkolna uhonorowała Mistrza Roberta Sowę statuetką Przyjaciela Szkoły, natomiast firmę „Prymat” statuetką „Firmy wspierającej szkolnictwo zawodowe”.

 
««  start « poprz. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 nast.  » koniec »»

Pozycje :: 34 - 44 z 667

Znak Jakości Szkoły

GIMNAZJALISTA-KONKURS

Zachęcamy gimnazjalistów oraz uczniów naszej szkoły do zapoznania się z prezentacjami konkursowymi.

 

ZSEU_RYBNIK_TECHNIKUM
ZSEU_RYBNIK_BRANZOWA_SZKOLA

REKRUTACJA 2018/2019

Rekrutacja - kierunki

Rekrutacja - zasady

Rekrutacja - terminy

Rekrutacja - oddziały i punktacja

Rekrutacja - dokumenty

NASZE CERTYFIKATY

WIARYGODNA SZKOŁA

SZKOŁA ODKRYWCÓW TALENTÓW

BEZPIECZNA SZKOŁA

Nasz partner

Gościmy

Odwiedza nas 13 gości